.

 

I N   M E M O R I A M    

Sld. D.Kats  

30 aug. 1922   - 21 juni 1946

 

 

 

 

Dirk wordt geboren op 30 augustus 1922 in Willemstad als jongste in een gezin van acht kinderen en woont in Chaam. Als vrijwilliger meldt hij zich in 1945 voor militaire dienst bij 
de Koninklijke Landmacht in Sittard, waar hij als OVW-er wordt ingedeeld bij het bataljon II-6 Regiment Infanterie. Na een training van vier maanden vertrekt hij naar Wokingham in Engeland  voor verdere training, om op 28 oktober 1945 met de Nieuw Amsterdam naar Nederlands-Indië af te reizen voor de vervulling van zijn dienstverband.
 
Op 19 juni 1946 neemt Dirk deel aan zijn eerste grote militaire actie. Hij is doodsbang en als de sectie voorwaarts moet, durft hij zich haast niet op te richten. Zodra hij de moed heeft om zich op te richten, beweegt hij zich niet snel genoeg naar voren. Juist dan wordt hij levensgevaarlijk getroffen door een kogel in het hoofd. De hospik blijft bij de bewusteloze Dirk achter om hem en vier andere gewonden te verbinden, terwijl de rest van de sectie verder optrekt. Onderweg in de Rode Kruiswagen naar het ziekenhuis in Semarang komt Dirk weer bij en tegen de avond is hij weer aanspreekbaar. Op vrijdag 21 juni wordt hij in het ziekenhuis geopereerd, maar tijdens de behandeling treden complicaties op die hem fataal worden. Dirk overlijdt diezelfde dag nog in het ziekenhuis. In zijn handen houdt hij nog de foto van zijn vriendin vast. 
Dirk, het eerste Chaamse slachtoffer van de oorlog in Nederlands-Indië, is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang

"21 Juni, Dirk Kats sold van onze cie. aan zijn verwondingen van de aktie 18 Juni overleden.

21 en 22 Juni, Begrafenis van Dirk Kats. Hij was 23 jaar (1922). Dirk was bij een gezamenlijke actie van onze cie. en werd zwaar gewond terwijl wij onder hevig vuur liggen.  Door de veldradio werd er gemeld dat Kats zwaar gewond was. Ook ik en mijn broer Anton waren bij de actie betrokken. Wij waren niet bij elkaar toen het bericht doorkwam. Wij dachten beide het zelfde bleek later,  n.l. 'Hij  is het.” Wij konden Dirk niet want hij was van een andere cie overgekomen. De verdere actie zat mij als lood in de benen. Het was daarom een grote blijdschap, voor ons beide toen wij bij het einde van de actie elkaar ont­moetten  bij de cantinewagen in het achterland. Anton's eerste reactie was:  ”ik dacht dat jij dood was". Ik heb alleen maar idem dito gezegd. Bij nadere informatie hoorde wij dat het Kats met een K was. Volgens maten stierf hij met de foto van zijn meisje in zijn hand.  Die had hij altijd bij zich zo wordt verteld. Dirk Kats woonde in Willemstad. Geboren 30‑8‑1922. "

uit dagboek Johan Cats   

 

klik hier voor afscheidsrede van kapt. v.d. Broek aan het graf van Dirk Kats.  

(collectie Ad van Hooijdonk ) 

 

 

Drik van Riel en ? bij graf van Dirk Kats. 

aanvulling op dit bericht van George Valckx: Dirk Kats woonde in Chaam (Dassemus B-12) 
en niet in Willemstad zoals vermeld!