Nieuws en nieuwtjes

 

Nieuwsbrief Loterij voor veteranen 2023. 

 
Beste Indiëveteranen. 
 
Met de nieuwsbrief van juni informeren wij u over de te houden loterij van 2023. 
Deze loterij is weer uitsluitend en alleen voor u, de Indiëveteranen, maar ook voor de weduwen van Indiëveteranen. 
 
 
Wilt u na het lezen van deze nieuwsbrief meer weten? Neem dan contact op met het infoadres wat in de nieuwsbrief vermeld staat.  

 

 

inzamelingsactie voor loterij voor onze veteranen 2023

 
Heeft u nog Douwe Egberts of AH perla-punten liggen in de keukenla en weet u niet wat u er mee moet doen?  Om onze veteranen eens extra in het zonnetje te zetten zamelen we DE-en AH Perla unten in voor mooie prijzen voor een loterij. Draagt u ook de veteranen een warm toe? Uw punten zijn meer dan welkom. email: marianne.lankhuizen@ gmail.com voor uw reactie.
De opzet is dat we proberen om zoveel mogelijk puntendonateurs uit het hele land te krijgen. De veteranen, afkomstig uit het hele land,  hebben bij de voorgaande loterij genoten van alle aandacht en respect dat zij d.m.v. voorgaande actie mochten ontvangen. 

Klik hier voor nieuwsbrieven m.b.t. eerdere georganiseerde loterijen thuis en tijdens reunies.  

Iedereen die punten doneert, en het op prijs stelt, ontvangt na afloop een nieuwsbrief met daarin  het verslag van de loterij, reacties en foto's van  prijswinnende veteranen. 
Meer weten over ons en de veteranen? Kijk eens verder op deze site
Marianne Pragt-Lankhuizen, voorzitter en secretaris
secretariaat:
Schakelpad 12,
3192 JH Hoogvliet.

 

 

Prijswinnaars decemberverloting vrijkaarten musical soldaat van Oranje 

.
..

De veteraan Albert  Bagijn en veteraan Ger Swijnenburg waren de gelukkige winnaars van ieder twee vrijkaarten voor de voorstelling Soldaat van Oranje.  De heer A. Bagijn ging samen met zijn kleinzoon Wart de voorstelling bezoeken. Hier volgt hun verslag. 

Op 9 maart zijn mijn opa (van 97 jaar!) en ik naar de voorstelling van Soldaat van Oranje geweest. We hebben er een gezellige avond uit van gemaakt. We zijn eerst op weg naar de voorstelling ergens lekker wezen eten, om vervolgens naar de musical te gaan. Mijn opa heeft er erg naar uitgekeken! We hadden een prima plek vooraan. Het was een paar trapjes lopen (want nog een uitdaging was voor mijn opa), maar we werden uitstekend geholpen door de medewerkers en dit was het volledig waard! De musical was erg mooi en we hebben genoten van de muziek en de voorstelling. Het draaiende theater was een hele beleving. Op een gegeven moment zit er een stukje in de musical waarbij de boot naar Engeland wordt genomen en mijn opa waande zich weer even terug naar het moment waarop hij zelf op de boot naar Engeland zat. Voor hem een erg emotioneel maar fijn moment!
In de pauze kregen we hapjes en drankjes en er was ook ringleiding aanwezig voor mijn opa, waardoor ook hij ontzettend heeft genoten van de hele avond. In de bijlage nog een foto van ons in het theater. Zoals je ziet zijn we aan het genieten. 

Al met al hebben we een super avond gehad en zijn we erg dankbaar voor de herinnering 
aan deze geweldige avond (en aan de herinneringen van mijn opa aan toen).

Groetjes, Albert & Wart Bagijn

 

Veteraan Ger Swijnburg won tot zijn verrassing ook twee kaarten. Aangezien hij de voorstelling al eens gezien had, heeft hij zijn huishoudelijke hulp Annemarie blij gemaakt met de twee kaarten.  Hier volgt haar verslag. 

Op donderdag 9 maart jl. kwamen wij in de stromende regen en harde wind aan in Katwijk aan Zee bij Theater Hangaar. 

Nadat vele miljoenen ons al zijn voorgegaan in de afgelopen 12,5 jaar waren wij de gelukkigen om de Musical Soldaat van Oranje bij te wonen.

Ik ben de huishoudelijke hulp van de heer en mw. Swijnenburg uit Rhoon. De heer Swijnenburg is Veteraan en had 2 tickets gewonnen, omdat hijzelf jaren geleden al geweest was bij deze Musical, kreeg ik de kaartjes en mocht ik samen met mijn partner er naar toe.

Wat een prachtig onroerend, soms ook komisch, en indrukwekkende avond is het geweest. Een week eerder brachten wij al een indrukwekkend bezoek aan het Oranjehotel in Scheveningen, dit sloot prachtig aan bij deze Musical.

Wij hopen van ganser harte, dat dit indrukwekkende verhaal  ook voort blijft leven voor de volgende generaties. 

Wij danken de organisatie van de Veteranen voor de gewonnen tickets, wij danken veteraan de heer Swijnenburg nogmaals voor deze onvergetelijke avond.

Met vriendelijke groet,

Annemarie Koevoet en Richard, 
huishoudelijke hulp van Veteraan de heer en mw. Swijnenburg uit Rhoon

 

 

 

 

Nieuwsbrief met prijswinnaars thuisloterij 2022!  

 
 

Klik hier voor pdf-bestand van de nieuwsbrief augustus 2022 met uitslag van de thuisloterij. Met foto's en reacties van de prijswinnaars en reacties van DE-puntendonateurs. 

Klik hier voor de nieuwsbrief in WORD-bestand. 

 

 

 

Het Nederlands Veteraneninstituut 
steekt Indiëveteranen hart onder de riem
 

Op 17 februari zijn de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950Het onderzoek is uitgevoerd door het het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies.

Emoties bij veteranen en hun families na stigma ‘oorlogsmisdadigers’

De resultaten van het onderzoek roepen emoties op bij veteranen, hun kinderen en kleinkinderen als het gaat over de conclusies over het toegepaste extreme geweld. Het gaat hierbij om ruim 200.000 veteranen die – grotendeels postuum – het stigma meekrijgen van het plegen van grensoverschrijdend geweld en misdaden.

Nederlands Veteraneninstituut organiseert bijeenkomsten

Het Nederlands Veteraneninstituut biedt een luisterend oor en steun aan de 4.000 Indiëveteranen die nog in leven zijn en hun naasten. Het uitgangspunt van het Nederlands Veteraneninstituut is dat het gros van de Indiëveteranen zich nergens voor hoeft te schamen, omdat ze in meerderheid met hart en ziel en binnen de grenzen van het militaire recht hebben uitgevoerd wat de samenleving van hen vroeg.

Paul Hoefsloot: ‘Wij zijn er voor hen en laten hen niet in de steek.’ Op dinsdag 1 en donderdag 3 maart zijn er bij het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn bijeenkomsten voor Indiëveteranen en hun naasten. Op deze dagen is er ruim aandacht voor vragen over het onderzoek en kunnen er onderling ervaringen worden uitgewisseld. Opgeven voor één van de bijeenkomsten kan via de website van het Nederlands Veteraneninstituut.

Emoties bij veteranen en hun families na stigma ‘oorlogsmisdadigers’

De resultaten van het onderzoek roepen emoties op bij veteranen, hun kinderen en kleinkinderen als het gaat over de conclusies over het toegepaste extreme geweld. Het gaat hierbij om ruim 200.000 veteranen die – grotendeels postuum – het stigma meekrijgen van het plegen van grensoverschrijdend geweld en misdaden.

Nederlands Veteraneninstituut organiseert bijeenkomsten

Het Nederlands Veteraneninstituut biedt een luisterend oor en steun aan de 4.000 Indiëveteranen die nog in leven zijn en hun naasten. Het uitgangspunt van het Nederlands Veteraneninstituut is dat het gros van de Indiëveteranen zich nergens voor hoeft te schamen, omdat ze in meerderheid met hart en ziel en binnen de grenzen van het militaire recht hebben uitgevoerd wat de samenleving van hen vroeg.

Paul Hoefsloot: ‘Wij zijn er voor hen en laten hen niet in de steek.’ Op dinsdag 1 en donderdag 3 maart waren er bij het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn bijeenkomsten voor Indiëveteranen en hun naasten. Op deze dagen is er ruim aandacht geweest voor vragen over het onderzoek en konden er onderling ervaringen worden uitgewisseld. 

Grondig onderzoek uitgevoerd maar de gehele dynamiek is niet vastgelegd 

Het Nederlands Veteraneninstituut juicht het toe dat er een groot, meerjarig Indiëonderzoek is uitgevoerd naar de dekolonisatiestrijd in voormalig Nederlands-Indië. Het onderzoek heeft zich echter helaas vrijwel uitsluitend gericht op Nederlands extreem geweld en niet op dat van de tegenstanders en ook niet op andere vormen van militaire inzet. Dat levert een onevenwichtig en eenzijdig beeld op van de strijd en het militaire leven en ook een beeld dat heel veel veteranen absoluut niet zullen herkennen.

‘Hoewel we onderschrijven dat het toepassen van extreem geweld over de hele breedte helaas niet langer incidenteel kan worden genoemd, is het merendeel van dit extreme geweld op het conto van een kleine minderheid van de eenheden bij te schrijven’, aldus militair-historicus Martin Elands, hoofd van het Expertisecentrum. ‘We vinden het wel grote winst dat het onderzoek op overtuigende wijze aantoont dat politici, bestuurders, ambtenaren en rechters net zo zeer verantwoordelijk waren door geweld te tolereren, te rechtvaardigen en onbestraft te laten. Voor het eerst wordt de trap van bovenaf schoon geveegd!’

Meer over het onderzoek zoals formele reactie NVI, vindt op de website van het 
Nederlands Veteraneninstituut onder de link indie-onderzoek. 
https://www.nlveteraneninstituut.nl
 
Heeft u behoefte aan contact of een hulpvraag, neem dan contact op met het Veteranenloket via 088 334 00 00 of info@veteranenloket.nl

 

 

 

Speelfilm  "De Oost" en reactie van het Nederlands Veteraneninstituut. 
 
12 mei 2021 

Verhaal van Indiëveteranen verdient meer historische context

Aanstaande donderdag 13 mei is de film ‘De Oost’ te zien via het (betaalde) kanaal Amazone Prime Video. Wanneer de bioscopen weer opengaan, wordt ‘De Oost’ ook daar geprogrammeerd. Het is een indrukwekkende film, maar ook een film die onder Indiëveteranen en binnen de Indische en Molukse gemeenschappen weerstand oproept.

Waar gaat de film over.

De film speelt zich af tijdens de Indonesische dekolonisatiestrijd (1945-1949) en vertelt het verhaal van de jonge Nederlandse oorlogsvrijwilliger Johan de Vries die medio 1946 in Nederlands-Indië arriveert en na een tijdje terechtkomt bij het Depot Speciale Troepen (DST). Deze elite-eenheid van ongeveer 120 militairen, onder wie vele zogeheten inheemse militairen, probeert onder leiding van kapitein Westerling (‘de Turk’) vanaf eind 1946 de rust op het eiland Celebes te herstellen. In de twaalf weken waarin de eenheid daar actief is, doet Westerling dat onder meer met het uitvoeren van standrechtelijke executies. Johan de Vries doet daar aan mee, maar al snel komt hij voor een persoonlijke dilemma te staan: kan dit wel, is dit wel goed? Nadat hij opstaat tegen Westerling moet hij de eenheid verlaten. Eenmaal terug in Nederland ervaart Johan wat Indiëveteranen toen soms ervoeren: geen warm welkom, geen aandacht voor je verhaal, je oude baan al vergeven, etc. Vanuit die deprimerende situatie komt hij jaren later tot een fatale actie.

Artistieke vrijheid

Zoals in zoveel oorlogsfilms lopen fictie en historische werkelijkheid door elkaar in ‘De Oost’. Dat is ook de artistieke vrijheid van een filmmaker, in dit geval de regisseur Jim Taihuttu, zelf van Molukse afkomst. Oorlogsfilms gaan vrijwel altijd over goed en kwaad, het grijze gebied daartussen en het moeten kiezen. De gemiddelde kijker die niet is ingevoerd in de historie van Nederlands-Indië, ziet vooral een spannende, goed geacteerde en bij tijden uiterst gewelddadige oorlogsfilm van bijna twee uur. Hij of zij zal er onbevangen naar kijken.

 

Vrees bij direct betrokkenen

 

Het wel goed ingevoerde publiek zal minder onbevangen naar ‘De Oost’ kijken. Het is dan ook niet vreemd dat de film al voor de officiële vertoning weerstand oproept bij vertegenwoordigers van Indiëveteranen, Indische Nederlanders en Molukse Nederlanders. Natuurlijk, ook zij zullen niet ontkennen dat het DST op Zuid-Celebes standrechtelijke executies uitvoerde en ook zij hebben er vast begrip voor dat in iedere oorlogsfilm feit en fictie door elkaar lopen. Gelijktijdig vrezen zij echter het negatieve effect van deze film op de publieke beeldvorming van ‘hun oorlog’. Vrees dat een goeddeels onwetend publiek door de film gaat denken dat het extreme geweld aan Nederlandse zijde zonder enige aanleiding en willekeurig werd toegepast. De film brengt immers de contraterreur indringend in beeld, maar niet de maandenlange Indonesische terreur die daaraan voorafging. Net zo begrijpelijk is hun vrees dat een groot deel van het publiek straks gaat denken dat het optreden van de speciale troepen op Zuid-Celebes representatief is voor de handelswijze van de bijna 200.000 militairen die destijds aan Nederlandse zijde zijn ingezet.

Breed publiek voor verhalen van Indië-veteranen

De film biedt inderdaad weinig historische context. Ook belicht de film slechts enkele (extreme) bladzijden uit het vuistdikke boek van de dekolonisatiestrijd. Het aan de film gekoppelde educatief programma kan de balans helpen herstellen. Het is echter zeer de vraag of de kloof tussen zo’n twee uur durende spannende oorlogsfilm en een behandeling ‘in de klas’ niet te groot is. Ook is het de vraag of dit uitzonderlijke militair optreden wel een bruikbare basis is om het veelkleurige en genuanceerde militaire verhaal in een brede historische context te vertellen. Wij zijn daarvan in ieder geval niet bij voorbaat overtuigd. Daarom blijven we ons inzetten om al die verschillende verhalen van Indiëveteranen via onze interviewcollectie en onze publicaties een breed publiek te geven.

Het originele bericht lees u via  de onderstaande link. 

https://www.nlveteraneninstituut.nl/film-de-oost/

 

 

Nationale herdenking Roermond 2020 zonder publiek 

.

.

Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 
PERSBERICHT 

Herdenking 5 september bij het Nationaal Indië-monument in Roermond 

Het coronavirus heeft ons dagelijks leven behoorlijk in de war gebracht. Maatregelen om het virus zoveel mogelijk in te dammen heeft onze manier van leven ingedamd: de anderhalve meter samenleving werd werkelijkheid. Sociale afstand, minder contact. Op dinsdag de 21 april bleek uit het kabinetsbesluit dat we er nog lang niet zijn: ‘Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf’. Het bestuur van de Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 heeft besloten om de geldende maatregelen tot 01 september ook toe te passen voor onze herdenking op 05 september Voor velen is dit treurig nieuws. Ook voor het bestuur is het moeilijk om dit besluit te accepteren; uw veiligheid en het welzijn van u en uw familie is echter onze grootste zorg. 

Het bestuur richt zich hierbij in het bijzonder tot de Indië-veteranen: vanwege de hoge leeftijd, vanwege veelal de broze gezondheid ‘Blijft u alstublieft thuis!’. De jaarlijkse herdenking zoals u dat gewend bent zal niet op gelijke wijze als in voorafgaande jaren plaatsvinden. De herdenking zal in aangepaste vorm, zonder publiek, doorgaan zodat we toch samen kunnen stilstaan en eer betonen aan allen die strijden en hebben gestreden voor vrede, vrijheid en veiligheid. De herdenking wordt via tv dan wel livestream uitgezonden. 

Voor nadere informatie Charlotte van Dijk-Pieters 06 55328306 secretariaat@nim-roermond.nl 

 

 

 

Nationale herdenking Roermond september 2019

 

 

 

 

 

Speciaal bericht  m.b.t. de gezondheid van penningmeester,  
ceremoniemeester en echtgenoot Joop Pragt 

klik op de afbeelding 

         

 

 

 

reünie 25 mei 2019!

Voor de nieuwsbrief met het verslag en foto's van deze reünie 

klikt u hier  of op de foto.

 

 

 

Nu te bestellen:   Boek Jan van Boeijen: Zij werden geroepen. 

 

 

 

De Kapotte schoen gaat eraan! 

.
Maandag, 18 juni 2018,  tijdens het koffie uurtje heb ik de chocolade schoen meegenomen en uitgelegd wat deze schoen voor het 2e bataljon 6e regiment Infanterie, onderdeel van de " Tijger Brigade" op midden Java, betekende. 

Tijdens de reünie op Zaterdag 26 Mei 2018 werd aan mij en nog 2 aanwezigen 2.6. R.I deze"Sepatoe-Roesak" wat betekent, kapotte schoen, door Marianne aangeboden. Als eerbetoon voor alle mannen (800 man) die in de Gordel van Smaragd hun beste krachten gaven en enkele kameraden zelfs hun leven. De schoen die wij vol trots als embleem op ons uniform droegen, werd door mij ten grave gedragen. Dit in aanwezigheid van de 55 plussers, die in ons appartementengebouw wonen.

Met een rubberen hamer stuk geslagen en de schoen ter consumptie aangeboden.  Dit hele gebeuren was voor mij een plechtig moment. Een mooie periode in mijn leven werd hiermee afgesloten.

Marianne, Joop, Marijke, Bob en Theo bedankt dat jullie al die veteranen het gevoel geven trots te mogen zijn op alles wat zij gedaan hebben.

lieve groeten van ons beiden, Wim en Giny van Raaij

 

 

 

Reünie 26 mei 2018 overtreft voorgaande reünies! 

 

Voor de nieuwsbrief met vele foto's van de reünie 

26 mei 2018 te Oirschot 

klikt u op de foto.  

     

Menke de Groot (Veteraneninstituut) maakte een uitgebreide impressie van de reünie in Oirschot. Klik op onderstaande link om deze impressie te bekijken: 
 
1563-reuenie-indie-veteranen-java-26-mei-2018

                   

 

 

groeten uit Semarang

 

 
 
Hebt u nog DE-punten in de keukenlade of voorraadbus liggen?  
Weet u niet wat u er mee doen moet? 
Voor onze reünie 2018 zamelen wij weer DE-punten in voor een extra gratis loterij voor onze veteranen. Vind u dit een mooi doel om uw punten aan te schenken, dan kunt u uw DE-punten opsturen aan het secretariaat.
Schakelpad 12, 3192 JH Hoogvliet. 
Namens onze veteranen alvast bedankt!

 

 

 

Nationale herdenking Roermond 2 september 2017 
 
 
 
 

Marianne Pragt bij krans T-Brigade en Java            Pieter Paulusma 1RS in gesprek met Adj. Paul Boes.
foto's : Joop Pragt 
 
Voor toespraken van de herdenking 2 september in het stadspark Hattum 
klikt u hieronder op de betreffende link: 

                               de heer Jo Kneepkens, waarnemend voorzitter N.I.M:  http://www.nim-roermond.nl/toespraken/kneepkens2017.htm

 

                                     Openingsgebed door Liduina van den Broek, 
                                    aalmoezenier veteranen regio Zuid-Nederlan: 
 
 
                                  Toespraak van Martin van Rijn, staatssecretaris 
                        van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

                  Gedicht geschreven door een groep leerlingen van de St. Hubertusschool 
                         in Herten en voorgedragen door een leerling daarvan, Ken Veselihttp://www.nim-roermond.nl/toespraken/st.hubertus2017.htm
                
           
                                         Declamatie geschreven en voorgedragen door 
                                           de heer Hans van Bergen, schrijver/dichter
http://www.nim-roermond.nl/toespraken/vanbergen2017.htm

 

 

 

Gerard van Pijkeren - Loslaten, dat gaat niet meer

j
 

Het boek ‘Loslaten, dat gaat niet meer’ met herinneringen van en aan meer dan negentig Ter Aarse Indiëgangers, waarbij in opgenomen de verhalen van een aantal ‘2-7 RI-ers’. Een bloemlezing van hun levensverhalen is te lezen door  op de volgende  link te klikken:  veteranen van 2-7RI

Een kennismaking met mannen op leeftijd, die in hun jonge jaren ver van huis ervaringen van blijvende betekenis voor de rest van hun leven hebben opgedaan. 

Loslaten, dat gaat niet meer. is te bestellen bij de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar door € 24,50 (€ 19,50 en € 5.-- verzendkosten) over te maken op rekeningnummer NL 81 RABO 0300366663 t.n.v. Cultuurhist. Ver. o.v.v. boek Indonesië. 

Na ontvangst van de betaling wordt het boek toegestuurd.

 

 

Veteranen-Generaal Ted Meines overleden 
 
 
 
 
 
Luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines is op 24 december 2016 op 95-jarige leeftijd overleden. Meines had een belangrijke rol in de totstandkoming van het Nederlandse Veteranenbeleid en was zeer geliefd onder veteranen. Voor hij in voormalig Nederlands-Indië diende, was hij actief in het verzet en hielp onder meer bij het onderbrengen van honderden joodse kinderen.

 

Meines stond op zeer vriendschappelijke voet met Z.K.H. Bernhard Prins der Nederlanden. Die stimuleerde hem om actief te worden in de veteranenwereld. Zo richtte Meines als voorzitter van het Veteranen Legioen Nederland in de jaren 1988/1989 de Stichting Veteranen Platform op, een koepelorganisatie van op dat moment 32 veteranenorganisaties die de belangen van alle Nederlandse veteranen vertegenwoordigden in het overleg met het ministerie van Defensie. Als voorzitter van het Veteranen Platform leverde Meines een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het Nederlandse veteranenbeleid.
 
Verder vervulde Meines – samen met prins Bernhard en de toenmalige secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, mr. Gerard Peijnenburg-  een bijzondere rol binnen de organisatie van de herdenkingsactiviteiten op 5 mei in Wageningen. Hij was de motor achter de totstandkoming van het jaarlijkse defilé. Tijdens dit defilé was Meines paradecommandant ten overstaande van de parade-inspecteur, prins Bernhard.

 

Meines toonde zich tot op het laatst zeer betrokken bij de veteranenzaak. Op informele wijze bleef hij in veel contacten de zaak van veteranen bepleiten en woonde hij met grote regelmaat veteranenbijeenkomsten bij. Op die bijeenkomsten nam hij vaak en zeer gepassioneerd het woord, iedere toespraak steevast hartgrondig afsluitend met de woorden ‘Ik hou van jullie!".
 
Tot het laatste moment zette hij zich met hart en ziel in voor ‘zijn’ veteranen. Zo pleitte hij afgelopen april in de Tweede Kamer nog vurig voor een veteranencentrum in het oude Paleis Soestdijk – mede als eerbetoon aan ‘zijn’ prins.

 

Hij was drager van diverse hoge onderscheidingen, waaronder Ridder der  Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de Orde  van Oranje -Nassau, het ereteken voor Verdienste in goud, het  Ereteken voor Orde en Vrede en Mobilisatiek-oorlogskruis. Verder was hij dragen de Yad Veshem medaille en ereburger van de staat Israel.
 
Wij wensen de familie en naasten veel sterkte. Wij zullen hem missen, maar nimmer vergeten.

De afscheidsplechtigheid vond 5 januari plaats. De plechtigheid was alleen voor genodigden

bron: veteraneninstituut. 

 

 

      
NIEUW BOEK !!!!
DRIK (in Indië)

Drik is de titel van dit nieuwe boek en kent als sub-titel "Dagboek van een oorlogsvrijwilliger en trouw vaderlander". Drik  is de afkorting van Hendrik van Riel, hij diende het vaderland in het verre  Indië van 1945-1948. Hendrik was daar ingedeeld bij de Tijgerbrigade II-6 R.I. als verbindingsman. Hij was gelegerd te Semarang op Midden-Java.
Soldaat Hendrik heeft tijdens zijn verblijf in Indië een dagboek bijgehouden. Het is dan ook dit dagboek wat de aanleiding is geweest een boekje samen te stellen ± 70 jaar na dato.
Hendrik heeft tijdens zijn leven nooit over de Indië periode gesproken, dit fenomeen is algemeen bekend.
 
Tijdens  het samenstellen bleek verder dat soldaat Van Riel tijdens zijn verblijf in Indië betrokken was bij de oprichting van een passantenhuis in de Kampong Ngalian. Hiervan schreef hij echter niets in zijn dagboek. Het waren krantenknipsels die hiervan verslag deden. Een eerdere oproep om meer informatie heeft niet geleid tot extra inzicht over dit passantenhuis.
Ook is er aandacht besteed aan korporaal-sergeant Van Gelder van II-6 R.I die in Indië werd onderscheiden met de Bronzen Leeuw (dapperheids onderscheiding). Verder zijn er een  3-tal interviews opgenomen van dienstplichtigen die ook in Indië hebben gediend maar niet bij II-6 R.I.
Het boekje heeft het formaat 170x243 mm met harde kaft en telt ongeveer 112 pagina's met 95 afbeeldingen. Het voorwoord is geschreven door de heer Th.W.R. Doorman (zoon van de bekende Karel). Heeft u interesse om in het bezit te komen van dit nieuwe boekje, dan kunt u hiervoor intekenen en dat kan vanaf heden tot uiterlijk 15 mei a.s.. Als u tijdig intekent wordt tevens uw naam en woonplaats in het boek vermeld. 
Teken nu in en maak nu € 12,- over op rekening NL 64 RABO 0110 1100 05  t.n.v. 
G.J. Valckx, Chaam dit is inclusief de kosten voor verzending naar uw huisadres.
Vergeet niet bij uw bestelling uw adres en woonplaats te vermelden, zodat ik na
14 augustus 2016 het boekje kan toezenden.
 
Vragen en of inlichtingen bij de auteur; G.J. Valckx, Brouwerij 36 4861 SN  Chaam                                    Email; gjvalckx@kpnmail.nl. of tel. 0161-491927.

 

 
       

REÜNIE  GEHELE TIJGERBRIGADE EN MIDDEN JAVA

Zaterdag 26 september 2015 te Vught

 

Wederom een groot succes!! 

Klik hier voor de nieuwsbrief oktober met verslag reünie

klik hier voor de meer dan 700 honderd foto's .

directeur veteraneninstituut. 

   

 

                         
 
                                                
                                                     
                  Wordt ook vriend van het Vfonds .

 

 Doe mee en investeer ook in vrede!

 

Vindt u vrede en vrijheid ook zo belangrijk? 
   Wilt u hier zelf ook een steentje aan bijdragen? 

 

 

Roermond 5 september 2015 

 

Lintjesregen 24 april 2015  'Onmisbare schakel '

Marianne Pragt Lankhuizen rechts naast minister Janine Hennis-Plasschaert (foto:defensie). 

 
 
 
"Al twintig jaar bent u met hart en ziel bezig om uitvoering te geven aan het veteranenbeleid zoals het bedoeld is. Waardering en erkenning zijn de belangrijkste trefwoorden in ons beleid én dat is precies wat u dagelijks uitdraagt.
Die waardering en erkenning gaan in de eerste plaats naar uw eigen vader. Hij diende in Nederlands Indië, van 1945 tot 1948. Aanvankelijk sprak uw vader liever niet over zijn ervaringen in Nederlands Indië, maar door uw aanhoudende belangstelling ging hij uiteindelijk overstag.
En daarmee zette hij de deur open voor de waardering en erkenning die hij zo dik verdient.
Het verhaal van uw vader was het startsein voor alle activiteiten die u sindsdien ontplooid heeft voor de veteranen van zijn Bataljon 2-6 RI. In de volksmond Sepatoe Roesak oftewel de Kapotte Schoen genoemd.
In 1995 werd u secretaris van de reünie-commissie en dat bent u tot op de dag van vandaag. Sinds 2010 bent u bovendien voorzitter en heeft u het werkterrein van de commissie verbreed. Want naarmate de veteranen ouder worden – de oudsten zijn inmiddels de honderd gepasseerd – wordt u steeds actiever.
U heeft een website opgezet met het verhaal van uw vader én het bataljon. Het is belangrijk dat die geschiedenis bewaard blijft. Daarmee begint immers de erkenning en het begrip voor wat de veteranen hebben doorstaan.
U bent een enorme steun en toeverlaat.
U bezoekt zieke veteranen en bemiddelt bij problemen. U bezoekt begrafenissen en crematies, en organiseert dan een erewacht.
Zo bent u uitgegroeid tot de onmisbare verbindende schakel. En uw inzet is niet bepaald onopgemerkt gebleven. Het heeft Zijne Majesteit dan ook behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde Van Oranje-Nassau."

 

 
 
 
 
 
 
kolonel der cavalerie W. van den Bos, luitenant-kolonel der infanterie M.J.M. Donkers, majoor van de Koninklijke Luchtmacht M.A.P.T. van Gestel, luitenant-kolonel der cavalerie C.J.C.H. de Haan,
 
 
 

 

 

Reünie voor de gehele T- Brigade 

zaterdag 27 september 2014 weer een groot succes!   
 
 

 

met uitgebreid verslag van de reünie 27 september 2014 Vught. 
 
 
voor de foto's reünie 27 september 2014 te Vught 
 
 
klik op:   tijgerbrigadereunie%202014  
voor dezelfde foto's maar dan in diapresentatie. 
 
 
Klik hier 
voor de toespraak van de voorzitter Marianne Pragt 

 

Klik hier 
voor de toespraak door Indië-veteraan Gerard Hegge 
in opdracht bij afwezigheid van 
K.T.Z.A.b.d. Frank Marcus, directeur veteraneninstituut
 
voor de toespraak van plaatsvervangend commandant Tijgercompagnie 
luitenant Jan Heesters 
 
Klik hier 
voor de toespraak van  commandant 42 Pantserinfanteriebataljon
  Limburgse Jagers, Regimentscommandant der Limburgse Jagers,  
Luitenant Kolonel overste Ramon Jansen
 
 

                             

Wie helpt er mee om zoveel mogelijk namen bij deze foto te krijgen. 
Het betreft 2-6RI in 1945  Leijenbroek in Sittart  Klik op de foto om naar een genummerde vergroting te gaan. 

 

 

Contact

Reünie en nazorgcommissie 2-6 R.I., T-Brigade.
 
voorzitter -secretaris:
Mevr.Marianne Pragt-Lankhuizen
Schakelpad 12,
3192 JH Hoogvliet
tel: 010-4382758 of mob. 06-25278220
adreswijzigingen, jubilea, overlijden, en telefonisch contact.

webmaster en lay-out sepatoe roesak